maandag 4 maart 2013

Landgoed Hackfort e.o.

Wat een dag. Prachtig weer dus maar eens richting het landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. het is een prachtige omgeving met oude bossen, open landschappen met delen struwelen. De route van net geen 18 kilometer was een lekkere wandeling en leverde 42 soorten op. 

tellen en fotograferen blijft nog een lastige klus. je kan ook weer niet te lang stil blijven staan of ik ben net te laat en is de vogel al weer verdwenen. Ook het oefenen met licht is nog een hele klus. Maar goed sommige vogels blijven weer wel zitten zoals de kramsvogels die rondom het gebied veel te zien waren. Een groep van 176 exemplaren zaten verspreidt over een grasland. Enkele groepen weer in bomen.

Kramsvogels
Een beetje Grote Bonte Specht trekt daar natuurlijk zijn kop voor omhoog. Tussen de groepen hier een daar een Grote Lijster ertussen.. Vandaag tijdens de route 6 zingende grote lijsters gehoord. Opvallend was dat er weinig zanglijsters zongen. Over de hele route maar 2 gehoord.


Grote Bonte Specht
Vandaag de vier soorten spechten gehoord. De Zwarte Specht,(2) Groene Specht (1), Grote Bonte Specht (10) en Middelste Bonte Specht(1) De laatste riep prachtig en verdween een sparren perceel in.Aan Boomklevers en boomkruipers telde ik vandaag op de route resp.18 en 20 exemplaren.
Grote Lijsters vestigen zich  nu in hun broedgebied maar exemplaren trekken ook nog door.

Takje of geen takjes gewoon een foto maken zonder het beest ook maar te verstoren. Deze Grote Zilverreiger stond op zijn gemak.De looproute was net geen 25 kilometer vandaag. Hier en daar even omlopen of net als vandaag een deel terug om een bril te zoeken die ik verloren heb en dus ook niet meer heb.
Tijdens het luisteren en zien wegvliegen van de Middelste Bonte Specht, kwam omroep Gelderland aanrijden. het spul uit de wagen en met de vraag wat bent u aan het doen. ja meneer vogels tellen ohh spotten ? Nee dan doen ze bij vliegtuigen. Nou dat werd dus een praatje en voor opname op tv. Duurde mij te lang eerlijk gezegd Mag ik even in de Kijker kijken vroeg de interviewer. ja hoor gerust. Dus wie weet zaterdag... Tot ziens meneer, tot ziens haha.Buizerds waren in de middag vooral actief. Een enkele Havik kekkerde vanuit een sparren perceel.


Echter aan het einde van de middag net toen ik mijn laatste koffie ophad en de camera opgeborgen hoorde ik een roep van een kraanvogel. het waren er 23 die tegen ongeveer 15:10 richting NO vlogen. het meest grappige daarvan vond ik nog dat mensen die aan het wandelen waren geen benul hadden wat er boven zich afspeelde. De vogels vlogen een paar keer prachtig boven de Burcht Hackfort rond en gingen hoger en hoger en verdween uit zicht.Mijn tijd zat er ook op en ook deze vogel verdween richting huis, om morgen weer die kant op te gaan maar dan een andere route.Met de leuke soorten waarvan ik bijna nog de Houtsnip vergeet kwam ik uit op 43 S.Tellen gaat me wel af nu nog een keer de foto,s.

2 opmerkingen: