vrijdag 22 februari 2013

Atlassen 33-36

Vanaf de IJsselbrug een prachtig vergezicht.
Vanuit de stad Zutphen, op de fiets richting, het atlasblok 33-36. Dit in het kader van het SOVON Atlas project wat eind 2012 startte voor het voorkomen van wintervogels.

De dag begon prima met zonneschijn en niet al te frisse wind. Vanuit de oude IJsselbrug prachtig zicht over de IJssel en de oevers die weer langzaam zichtbaar en bereikbaar zijn door het zakken van het waterpeil.

Dit leverde voor mij weer de eerste scholeksters op voor 2013. Meestal zijn de ondergelopen gebieden een bron van voedsel voor veel watervogels. Het wemelde dan ook van de meerkoeten, smienten maar ook enkele canadese ganzen.

Scholeksters op zoek naar voedsel.



















 Canadese Gans 



Zicht vanaf een van de telpunten op Zutphen.


Mijn eerste km.hok en het telpunt voor de 10 minuten leverde eigenlijk weinig op.
Een enkele Merel, Huismus en een groepje vinken.
De akkers waren dit keer verlaten.
In mijn gedachte, hopende dat dit niet voor de hele dag ging gelden.

Vandaag leek het wel mussendag. Overal bij de huisjes op het "platte land" waren wel huismussen aanwezig. en in de Hoven.De aantallen varieerden van 4 tot wel 20 mussen. In totaal kwam ik vandaag op ongeveer 179 mussen. Moet eerlijk bekennen ongeveer daar ik de getelde mussen nog moet uitrekenen. Vreemd genoeg weinig ringmussen.
Huismus, Passer domestricus (Voorst2013)
Kramsvogel, Turdus Pilaris en Spreeuw, Sturnus vulgaris



Langs de Hoevensteeg bij Tonden, Empe vlogen een aantal kramsvogels in gezelschap van een groepje spreeuwen de bomen in. het klinkt gek maar dat was voor mij de eerste groep kramsvogels die ik telde tijdens de gehele periode. Ik had wel een enkeling tijdens een vorige telling maar geen groep. Ik merk ook dat fotograferen en tellen nog even lastig te combineren is voor mij. Druk nog met het ene en het andere kondigt zich al weer aan en of vliegt net weg en ben ik te laat. De Grote Lijster die ik hoorde zit dus niet op een plaatje vastgelegd, maar wel in het boekje.
Ook de spechten vooral de Grote Bonte Specht waren druk. De boomkruipers en boomklevers lieten zich bij de Sterrebosweg goed horen en zien. Een aantal reeen waren in de verte nog zichtbaar vanaf de Haarweg. Een Ooievaar al zoekend naar voedsel op een weiland bij het Schoolboslaantje was voor de wintertelling de derde Ooievaar. Het weer werd bewolkter en kouder met nog een kleine opleving tegen het einde van de middag maar ik hield het voor gezien evenals de Blauwe Reiger die het ook wel welletjes vond.

Boomklever, Sitta europaea (Sterrebosweg)
Ooievaar, Ciconia ciconia

Grote Bonte Specht(m)





Blauwe Reiger, Ardea cinerea

Zaterdag maar eens richting Hackfort.