maandag 1 april 2013

Roeken in Zutphen.

Na een periode van een flinke griep en lusteloosheid begint de energie weer langzaam het lichaam in te kruipen, dus af en toe korte wandelingen door de stad. Het grote veldwerk laat nog even op zich wachten.

In de stad Zutphen waar ik woon zijn verschillende roekenkolonies te vinden. Vanuit het raam kijk ik op een van deze kolonies. maar mooi is dat je de beesten van dichtbij kan bekijken en volgen in de stad zelf.

Roeken nesten langs de Boompjeswal in Zutphen.


Vandaag eens gekeken bij o.a. de Boomjeswal. Behalve dat er roeken in de bomen hun nesten hebben zijn de bomen ook geschikte broedplaatsen voor o.a. boomkruipers,boomklevers mezen, spechten en kauwen, die gebruik kunnen maken van de verschillende boomholtes.


Kauw, Corvus monedula (Boompjeswal, Zutphen2013)

De roeken die broeden medio febr.-mei zijn nu druk bij de nesten. Een aantal zitten al op eieren en sommigen nog niet. Er wordt nog heel wat heen en weer gevlogen en zelfs bezoeken bij elkaar gebracht.Wat de reden daarvan is en waarom is mij niet geheel duidelijk. Op een gegeven moment zaten vier roeken bij een nest. Maar ook beesten die bij een nest zaten en deze goed bewaakten voor andere soortgenoten vlogen heen en weer.

Roek, Corvus frugilegus ( Boomjeswal, Zutphen 2013)


Bij dit nest zaten er vier exemplaren bij.


Naast de roeken natuurlijk ook genoten van andere vogelsoorten die gezien of gehoord zijn, maar deze vogels hadden vandaag toch wel mijn meeste aandacht. Ik ga de zeventig foto,s eens rustig bekijken om te zien wie wat nou waar heen vloog en welk nest bezet was door welk exemplaar.
Het was in ieder geval een korte wandeling maar met leuke leerzame momenten.

Om nestelen te voorkomen????

Helpt niet echt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten